MODERNE FUNKTIONELLE BOLIGER med autentisk sjæl

 

Den massive DLG silo er et stærkt symbol for Frihavnen, hvor opgaven var at forvandle den til moderne boliger. I dette arbejde viste det sig, at siloens volumen var særdeles velegnet til denne transformation, og det er lykkedes at beholde siloen som den historiske kerne og bygge moderne boliger i og omkring denne kerne.

Når du betragter Frihavns Tårnet, ser du derfor et markant pejlemærke, men også en lang række af de løsninger og detaljer, der gør en bolig til et godt hjem. Den imødekommende velkomst, de generøse altaner og facaden, der har en musisk rytme i sit udtryk. Her kan du føle dig hjemme og nyde arkitektur i en menneskelig skala, der også har værdi flere årtier fra nu.

20140717 visualisering från norr højere-bygning fuld

Arkitektkonkurrence

Før vi kom frem til dette ambitiøse boligprojekt, udskrev vi en arkitektkonkurrence, hvor vi inviterede tre dygtige danske akitekttegnestuer til at give deres bud på, hvordan siloen kunne transformeres fra industribygning til gode moderne boliger.

Dommerkomitéen bestod af Københavns stadsarkitekt Tina Saaby, By & Havns chef for Planlægning & Arkitektur Rita Justesen, den tidligere stadsarkitekt Jan Christiansen og bygherren selv. Konkurrencen har været en meget givende proces, hvor arkitekterne efter deres indledende præsentation fik komitéens kommentarer og siden bearbejdede deres konkurrenceprojekt. Denne revision og efterbearbejdning af detaljer og idéer var med til at forbedre arkitekternes endelige forslag.

En enstemmig dommerkomite valgte Praksis Arkitekter med dets ambitiøse projekt, som både virker stærkt og klassisk på afstand og samtidigt evner at bryde den store skala op med bygningens facade, detaljering, arkaden, de massive søjler og skyggen mod Hamborg Plads, som giver bygningen en menneskelig størrelse, som dermed favner og inviterer byens borgere ind. Samtidig med at huset giver meget til kvarterets beboere, er det lykkes Praksis at skabe et utroligt fint og moderne bolighus med mange indlysende boligkvaliteter, et hus man både har lyst til og som vil blive attraktivt at bo i for de fremtidige beboere.

SILO altan extrior

Med arkitektens ord

Mette Tony"Vi har søgt at bevare så meget som muligt af den gamle silo. Den vil være eksponeret, hvor det giver mening, og hvor det tilfører en historisk dimension og nogle rå kvaliteter som kontrast til det moderne. Vi integrerer også komponenter fra dengang siloen stadig var en travl arbejdsplads, så den oprindelige tyngde og betydning for havnemiljøet vil leve videre. Det giver dog også udfordringer, når bygningen skal transformeres.

En bygning bliver ikke mere lukket end en silo, og en moderne bolig skal være det stik modsatte, nemlig helt åben. Det har vi bestræbt os på med den nye betonstruktur, der danner et filigrannet af rum og altaner i en ny helhed. Det giver trygge og meget store altaner, der er solidt forankret og derfor får deres eget mikroklima. Altanerne bliver på den måde fuldt integreret i lejlighederne og en forlængelse af boligernes areal.

Det er sjældent, vi som arkitekter får mulighed for at arbejde med så markant en bygningskrop som en silo. Og det er også sjældent, at vi får mulighed for at fordele næsten 50 meter i højden på kun 12 etager. Boligerne i Frihavns Tårnet bliver unikke i ordets egentlige forstand."

Mette Tony
Arkitekt MAA
Praksis Arkitekter

Kontakt ejerforeningen

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Find Frihavns Tårnet

Rutevejledning - klik her

Helsinkigade 18-20
(tidligere Lüdersvej 10)
2150 Nordhavn